divendres, 1 de març del 2013

Quo Vadis PSC

Quo Vadis és la pregunta que, segons l'evangeli, fa Déu a Pere quan aquest marxa de Roma moments abans del seu martiri, l'any 64.  Literalment, "on vas?". Una pregunta pertinent en aquests dies, tant pel canvi de pontificat com pel canvi produït en el sí del PSC.

I és que el procés sobiranista català ha aconseguit ja, en certa mesura, una primera victòria i un primer alliberament. Després de 36 anys de "democràcia" el PSC ha votat al Congreso de los Diputados madrileny una cosa diferent del seu partit "germà" espanyol el PSOE. Es tracta de la proposta per instar, des del congrés, el govern espanyol a iniciar un diàleg que permeti avançar, de forma democràtica, en el dret a decidir dels catalans.
La votació no va ser cap sorpresa. Rotunda majoria contrària a aquesta possibilitat i cop de porta a qualsevol possibilitat de diàleg i pacte. Un altre tema...

Ara bé, en aquest cas el PSC s'ha desmarcat del PSOE i, per fi, s'ha situat del costat de la democràcia i de la voluntat majoritària dels catalans: volem ser preguntats i volem respondre a la pregunta, simplement. El gest és important ja que tot i que defensin altres opcions a les independentistes (el no, el federalisme, el que sigui) sí accepten la possibilitat de que aquesta pregunta es faci. 

El gest és important i sembla respondre a la rebelió interna a les files del socialisme català, allunyat cada cop més d'una direcció escollida a dit (sí, a dit, no hi va haver primàries per "falta de temps") que s'ha mostrat contrària al procés sobiranista i, en certa mesura, al dret a decidir. Una correcció feta aquesta setmana que, per altra banda, genera dubtes importants. El PSC es sumarà, amb el temps, al sobiranisme? Vol simplement, recuperar espais perduts per "frenar" el procés? És una maniobra de la directiva i, sobretot, Pere Navarro, per consolidar el seu paper dirigent? Carme Chacón es farà militant del PSOE? Hi haurà, com reclamen alguns "barons" un desembarcament del PSOE a Catalunya?

Moltes preguntes, molts dubtes que només el temps serà capaç de resoldre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada