Sembla, i dic sembla per què no l'he llegit, que el nou diccionari biografic de la Real Academia de la Historia Española ha decidit netejar una mica la cara del règim franquista definint-lo com a "autoritari" enlloc de "totalitari" com de fet ho era. Aquest "rentat de cara" afecta no només el seu màxim responsable si no que també suposa una revisió en profunditat d'aspectes ja estudiats com la repressió en els dos bàndols que es configuraren durant la guerra civil espanyola.
Així mateix, també fa una revisió de figures polítiques més pròximes en el temps com José Maria Aznar o Esperanza Aguirre.
La RAHE es justifica dient que només s'ha posat èmfasi en aquestes entrades sense valorar-ne d'altres més antigues.
Per la seva banda, Paul Preston ja ha criticat la "revaloració" que fa la RAHE de determinats personatges.
Aquest gir dretà de la RAHE era esperable en una societat que sembla que busca els referents per a solucionar els seus grans problemes en la dreta política però és perillós ja que és una revisió basada en les tesis més reaccionaries i, fins i tot, involucionistes.
Com a historiador, em sento indignat per una tergiversació de la història com aquesta. Els fets són els fets, ens agradin o no i això no ho podem canviar, encara que pretenguem interpretar-los d'una altra manera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada