dijous, 16 de maig del 2013

Països Catalans: un miratge o una realitat de futur?

El recent procés sobiranista engegat per Catalunya està afectant un concepte antic però relativament desconegut: el concepte de Països Catalans. De fet i paradoxalment, són els detractors del procés d'autodeterminació català els que l'estan tornant a posar en vigència amb l'objectiu de contrarestar aquest procés.
Ja hem vist aquesta setmana, per exemple, com la majoria parlamentària del PP a les Corts Valencianes ha vetat l'ús de l'expressió "País Valencià" i alhora acusava els que fem servir l'expressió de Països Catalans de nazis (poc originals) comparant-los amb el III Reich.
Però quins són, què son i què implica el concepte de Països Catalans?

La història del concepte

El concepte de Països Catalans neix amb la Renaixença. La recuperació cultural de Catalunya a finals del segle XIX i inicis del segle XX permet teoritzar també sobre la recuperació cultural de l'àrea catalanoparlant, concepte que apareix per primera vegada en l'obra de l'autor valencià Benvingut Oliver i Estellés. No obstant rebre el nom inicial de "Catalunya Gran" aquest concepte no guanya adeptes i serà a partir de l'obra del també valencià Joan Fuster que es recuperarà, als anys 60 del segle passat, la denominació i concepte de Països Catalans.

Els Països Catalans, una realitat cultural

El concepte de Països Catalans fa referència a un espai cultural heterogeni però amb un element comú: la llengua catalana en totes les seves varietats dialectals. Establir els límits geogràfics d'aquest territori és una qüestió complexa ja que tant es pot fer servir el criteri lingüístic com el geo-històric, ja que sovint s'integren dins del territori dels Països Catalans àrees no lingüísticament catalanes però sí territoris històricament vinculats a Catalunya.

Quins son els Països Catalans

Tradicionalment hom parla dels limits dels Països Catalans referint-se a "De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó", gràfic però simplista. Per tal de ser més exactes hauriem de parlar de la Catalunya Nord ), Catalunya, la Franja d'Aragó (o de Ponent), el País Valencià, les Illes Balears i la ciutat sarda de l'Alguer. Aquí caldria afegir l'estat d'Andorra.

El futur dels Països Catalans

És evident que el procés sobiranista iniciat al Principat de Catalunya i que durà, més d'hora que tard, a la creació d'un nou Estat, generarà un nou nivell pel que fa al concepte de Països Catalans. Un dubte queja s'ha produït en algunes d'aquestes àrees és com podran afegir al procés. Ho han de fer com a part integrant de la Nació Catalana o a partir de models propis? L'ANC, en la seva darrera assemblea general ja va aclarir que aquests territoris han d'organitzar-se autonomament.Aquesta decisió té els seus detractors i partidaris, com totes, però permet recuperar una realitat històrica: cadascun dels territoris que configuren els Països Catalans, en el passat, tingueren les seves pròpies estructures estatals. Així doncs, cal recuperar aquesta organització, si aquesta és la voluntat democràtica dels seus ciutadans, avançant cap a un model confederal d'estats catalans que permeti respectar la diversitat cultural i política d'aquests territoris.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada