Sembla que aquest blog cada cop és més visitat. N'estic content perquè està tenint més rellevància de la que esperava. La setmana passada vaig rebre un correu amb una nota de premsa de l'Incasòl on parlava de les bondats de les ARE i, sobretot, de la que està prevista construir al nostre municipi.
Aquesta ha d'ocupar 19,35 hectarees a la banda sud de Montbui, això és, entre el Pi i Tibidabo, el riu Anoia i la nova Ronda Sud d'Igualada. S'hi han reservat 56.000 m2 de terreny per a equipaments i serveis i es pretén construir 1239 habitatges, 798 dels quals seran de protecció oficial.
Veurem en molt poc temps el naixement d'un nou barri que contarà, a diferència d'altres creixements urbanístics anteriors, dels corresponents plans urbanístics i dels recursos econòmics necessaris per dur-lo a terme. O com a mínim, així s'espera.
Dubtes i reptes de futur
Tots sabem que la teoria sempre és molt maca i que la pràctica, sovint, situa les coses al seu lloc. La veritat és que aquesta ARE sembla que és una necessitat estratègica nacional, de país, i és per això que serà benvinguda. Però també comportarà noves problemàtiques que, potser, no han estat contemplades o, com a mínim suficientment contemplades. Aquest nou barri comportarà un creixement de Montbui en 4000 habitants, dins de la comarca més afeblida econòmicament i dins del segon municipi de la comarca amb major taxa d'atur i, en aquest indicador, dels primers de Catalunya. És evident la construcció del nou polígon Plans de la Tossa i les potencialitats que aquest té però, serà suficient? Potser només el temps ens doni la raó.
Aquest salt demogràfic convertirà el municipi de Santa Margarida de Montbui en el que es considera una ciutat (+ de 10000 habitants) però quedaran sense resoldre moltes qüestions, la primera és la dependència de Montbui respecte a Igualada, que més que actuar com a capital de comarca s'ha convertit en centre d'un gran entrellat urbà completament interrelacionat a tots els nivells.
També caldrà resoldre la qüestió dels nuclis allunyats del de Sant Maure, l'autèntica ciutat. Aquests són nuclis, el Saió, Coll del Guix i Santa Margarida, eminentment rurals en la seva trama urbana, activitat econòmica tradicional i idiosincràcia que han anat perdent les seves característiques per convertir-se en "barris dormitori" en el millor dels casos, o urbanitzacions d'estiueig en el pitjor. Dins d'aquesta consideració queden també les diverses masies que figuren al nostre municipi.
La nova situació que es crearà, en molt poc temps, demandarà noves solucions que poden passar per una descentralització administritativa, amb la creació d'una o més entitats municipals descentralitzades, o fins i tot, trencaments més traumàtics.
Aquests són aspectes que poden anar apareixent a mesura que creixi aquest nou barri i que, esperem, ja tinguin en compte aquells que s'han de presentar a les properes eleccions municipals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada