dijous, 8 de setembre del 2011

Manipulant la història

Ja hem parlat anteriorment del que suposa manipular la història. Malauradament els exemples es mantenen i apareixen de nous. Ahir, un conegut partit polític català de tall espanyolista va presentar un joc que pretén "fer evident la veritat històrica" de la diada de l'11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya.
Tot i que, en línies generals, aquest joc de preguntes i respostes, fa un recorregut pels fets històrics bastant correcte, cau en errors flagrants com situar la caiguda de Cardona l'any 1711, cosa que no es produirà fins el 18 de setembre del 1714 (com bé saben els cardonins) o indicar com a data del Decret de Nova Planta l'any 1705, quan fou proclamat el 1716, dos anys després del final de la guerra de Successió.
Més enllà d'aquestes consideracions cal dir que la història sempre s'ha de relativitzar i s'ha de situar en el seu propi context. Si bé és cert que aquest decret anul·lava, majoritàriament, els drets de la oligarquia catalana també posava fi a un model polític basat en el pactisme de les Corts amb el Rei, eliminava el Dret Civil català i, finalment, iniciava la persecució de la cultura i la llengua catalanes, que encara dura.
És per aquesta personalitat política, jurídica i cultural que es van prendre com a referent nacional els fets de l'11 de setembre del 1714. És més, hi ha qui valora molt més l'endemà, jornada en la que els barcelonins van sortir al carrer a recuperar tot allò que havia quedat malmés per la guerra i, en la mesura del que fos possible, recuperar la normalitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada