dissabte, 13 de juny de 2015

Serveis que desapareixen... amb traidoria.

El passat dimecres, 10 de de juny, saltaven totes les alarmes. La indignació creixia amb l'anunci, velat, ocult, traidor, del tancament de la llar d'infants Montxic. Els intents dels pares (de 17 nens i nenes) per matricular els seus fills en aquesta llar d'infants es trobaven amb la negativa dels responsables d'aquest centre educatiu de formalitzar-les. Com a alternativa, i davant del dubte de si aquest centre educatiu continuaria obert durant el proper curs, oferien alternatives (Santa Anna o l'Estel) als pares. Aquests però, no varen voler combregar amb rodes de molí i es mantingueren ferms en la seva voluntat de matricular els seus fills i filles a la llar Montxic, centre on havien realitzat la preinscripció normalment
La primera reacció és de perplexitat i recerca d'informació, d'explicacions. Aquestes no arriben i, quan ho comencen a fer, son insuficients. Vagues qüestions com la manca d'alumnes matriculats (com pot ser si no s'obre la matriculació?), la falta de rendibilitat econòmica de la llar o que la major part dels alumnes no són del nucli antic, o fins i tot, ni del municipi són els arguments utilitzats per justificar el tancamanet d'un centre educatiu. 
La reacció, però, és fulminant. En una trobada de pares i mares s'aborda la qüestió i es decideixen accions. La primera, sol·licitar explicacions reals, resposta? Negativa a trobar-se amb els pares i mares, però "tranquilitzadora" encara, no s'ha pres la decissió de tancar el centre, es vol fer un estudi de viabilitat del servei.
Segona acció, convocar els pares a matricular, tots a la mateixa hora, els nens i nenes. Aquesta convocatòria compta amb el recolzament dels veïns i veïnes del Nucli Antic de Montbui, d'entitats i formacions polítiques. El resultat: 10 matriculacions noves (P1), la continuitat del grup de P2 (7 alumnes) i una mobilització massiva que tot just comença.
Però l'espasa de Damocles segueix penjant sobre la llar d'infants Montxic, poc es té en compte la jurisprudència existent que impedeix tancar un centre educatiu quan aquest ja ha fet preinscripcions o el caràcter fonamental de l'ensenyament infantil, ni la recent aprovació d'una partida pressupostària al Parlament de Catalunya destinada a les llars d'infants municipals. El servei no té rendibilitat econòmica.

Llastimosament aquesta és la punta d'un iceberg molt gran, enorme. 
Si focalitzem només en el centre de serveis del Nucli Antic veurem que és un edifici sense serveis. Sobre el paper (que tot ho aguanta) en aquest edifici (l'antic ajuntament i escola) s'ofereixen els següents serveis:
- Oficina municipal
- Sala polivalent amb connexió a internet, servei bibliotecari (sense prèstec) i per a ús de les entitats.
- Servei mèdic, amb visita setmanal
- Llar d'infants Montxic
- Farmaciola
- Centre de dia 
D'aquests, només es mantenen en l'actualitat la farmaciola (sota gestió privada), el centre de dia (també sota gestió privada) i la llar d'infants, amb la problemàtica que ja coneixem. La resta, son inexistents des de fa temps, hi podem incloure el metge ja que a data d'avui, és una autèntica loteria que, efectivament, visiti al Nucli Antic (de fet, fins a l'octubre ja no hi haurà servei).

I si escarbem una mica més veurem que aquesta situació es va repetint. Serveis deficitaris (quin no ho és?) o simplement, inexistents a la pràctica: culturals, educatius, esportius...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada