Aquesta setmana, després del desembarcament a Barcelona dels principals líders del PP per tal d'evitar el desenvolupament del procés sobiranista de Catalunya, s'ha produït la publicació de dos documents "argumentaris" contraris a aquest.
El primer, posat a la llum pública gràcies al diari Ara és el document titulat "Por la Convivencia Democrática", desenvolupat pel Ministerio de Exteriores sota titularitat del ministre Margallo i enviat a diversos ambaixadors. El segon document, publicat per Nació Digital és un document elaborat per la FAES (fundació vinculada al PP), es titula "20 preguntas y respuestas sobre la independencia de Cataluña".
En tots dos documents s'afirma que "España es una de las naciones más antiguas de Europa", però el que no queda gens clar és aquesta "antiguitat".
Ja vàrem comprovar com algunes ments "pensants" del Partit Popular li atribuïen, com a mínim 3000 anys d'història a l'estat espanyol, afirmació que, per absurda, no cal discutir.
Ara bé, en aquests documents intenten afinar una mica més. Segons el ministre Margallo (i/o el seu equip) Espanya ja es comença a configurar al segle VIII i ho fa en funció de ser hereva d'una altra cosa, el regne visigòtic de Toledo, iniciat al segle V. Vaja, recuperem la idea de "Reconquesta" tan criticada per la historiografia moderna. El segon document fa un pas ja al segle XII, com a mínim, sense aportar cap més prova. Potser fan referència al fet que Alfons X es va autonomenar "Imperator Hispanicus" sense que ningú li fes el més mínim cas.
més i parla d'Espanya
Finalment, encara tenim un altre exemple, la idea de que Espanya neix amb el matrimoni dels Reis Catòlics allà pel 1458, un altre cas erroni, com ja vàrem exposar.
I doncs, quan neix Espanya? Podríem dir que el 1716 amb el darrer Decret de Nova Planta. Doncs tampoc. De fet, el primer monarca que es titula "Rei d'Espanya" (i, per tant, crea el regne) és Josep I Bonaparte però, és clar, aquest no és un bon referent.
Finalment, la primera menció a la "nació espanyola" i la formació d'un estat modern la trobem a la Constitució de Cadis del 1812, ràpidament anul·lada i oblidada, aquesta podria ser la data de naixement de l'estat espanyol.
Per acabar, només una reflexió, o consell. Posats a mentir, senyors del no a tot, com a mínim posin-se d'acord amb la mentida a explicar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada