Bergadana, teler mecànic de producció catalana (s.XIX) |
Aquest mes de març la revista Sàpiens ens presenta un dossier amb les 10 mentides més repetides de la història de Catalunya. Com sempre, aquesta revista ens ofereix algunes de les claus i les respostes més encertades de la nostra història i elimina mites que fins ara s'havien considerat com a veritats "irrefutables" per a determinats sectors.
Destaca entre aquestes deu mentides una que per repetida i curiosa encara es fa més increïble; parlem de l'argument espanyolista de que, sense Franco, la industrialització catalana no hagués estat possible.
Clama al cel aquesta afirmació ja que, d'un sol cop de ventall, s'eliminen prop de 200 anys d'història no només de Catalunya si no d'Espanya.
Com molt bé s'explica en aquest article la industrialització catalana comença molt abans del segle XX, de fet ja en tenim mostres al segle XVIII, seguint els corrents industrialitzadors que es produeixen al nord d'Europa. Aquesta es desenvolupa al llarg del segle XIX generant models industrials propis del país i que no es repeteixen enlloc més com ara son les colònies industrials.
Per altra banda, aquest procés industrialitzador provoca l'aparició de noves classes socials i organitzacions (patronals, sindicals...) que porten a la modernització del país. Finalment, també desemboca en una diferenciació política entre Catalunya i la "resta" d'Espanya: la divisió entre lliurecanvistes i proteccionistes, amb totes les conseqüències polítiques i històriques d'aquest fet.
Si alguna cosa debem al "Generalísimo" és l'intent de desindustrialització del país, que es va concretar en els intents d'allunyar inversions tant importants com acabaria sent la factoria de la SEAT a Martorell, ubicació imposada per la italiana FIAT. Un fet que lliga bastant amb l'amenaça de deslocalització empresarial en cas d'assolir la independència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada