dimecres, 18 de setembre del 2013

Oh, Europa!!

Aquests dies, com si d'una nova maniobra de distracció es tractés, (bé, de fet ho és) torna a aparèixer el fantasma de l'expulsió de la Catalunya estat de la Unió Europea, un nou "argument" dels contraris a la secessió de Catalunya. Cal dir que el primer que fan, obrint aquest debat, és no respondre a la primera pregunta: quan i de quina manera es durà a terme el referèndum-consulta de la independència? Ja ho deia, una manera de despistar.
Si la primera ja és greu, la segona raó és encara pitjor: menteixen els que afirmen que entrarem automàticament a la UE i també ho fan els que diuen que en serem expulsats.I per què? Doncs perquè aquesta és una circumstància que no s'ha donat mai i que tampoc s'ha previst, i, per tant, no hi ha una resposta categòrica. Donat el cas, ja es veurà què passa, però hi ha motius per a ser optimistes.

Catalunya, nou estat de la Unió Europea, de forma automàtica?

Els automatismes no solen ser els sistemes més normals en qüestions internacionals, però, tenint en compte el que diu el Tractat de Viena, els nous estats secessionats hereten els tractats internacionals signats per l'estat matriu. Així, sent optimistes, la Catalunya estat heretaria els tractats de la Unió i en formaria part de forma automàtica. És ser molt optimista.

Sortida temporal de la Unió Europea?

Aquest és l'escenari més possible. Catalunya, o Escòcia, haurien de sortir temporal de la Unió Europea per tal de configurar les estructures que les permetessin tornar a ser-hi presents en un temps curt (màxim un any) i, sobretot, permetre a les autoritats europees comprovar que els tractats europeus són aplicables als nous estats.

Expulsió sine die?

Vist per on es vulgui aquesta és la opció menys creïble. Si bé la incorporació d'un nou membre s'ha de decidir per unanimitat, i aquí l'estat espanyol podria oposar-se, la realitat és molt més tossuda i s'acabaria imposant la realpolitik. Arguments n'hi ha molts però només posarem un exemple, la major part de les exportacions espanyoles surten cap Europa per la Jonquera i a la resta del món per Barcelona (i ja no parlarem de les importacions), us imagineu que aquestes importacions i exportacions espanyoles estiguessin gravades amb alts aranzels fins que Espanya vehiculés altres rutes? Podrien vehicular altres rutes? 
Cert, també ens podrien aplicar aranzels a nosaltres, això d'entrada seria perjudicial. Però, d'Europes n'hi ha moltes...

Les altres europes

La Unió Europea és l'organització supraestatal més important del continent Europeu, no només per la quantitat d'estats membres (28) si no pel que implica: unió duanera, unió política, unió econòmica... però existeixen altres organitzacions europees al marge de la Unió i estretament vinculades. Totes elles es poden compaginar o utilitzar de forma separada, veiem-ne alguns exemples.

El Tractat de Schengen

Aquest tractat permet la lliure circulació de persones i béns a l'interior de la UE, però s'ha fet extensiu a d'altres països que no formen part de la UE com ara Islàndia,Noruega o Suïssa, a més d'altres països més petits. Una possibilitat sense estar a la UE és subcriure aquest tractat. Aranzels dèiem? Curiosament, hi ha països de la UE que no formen part de l'espai Schengen, bé per decissió pròpia (la Gran Bretanya i Irlanda) o de les institucions europees (Bulgària, Romania, Xipre i Croàcia).

La EFTA

L'Associació Europea de Lliure Comerç és una altra organització europea d'estats que no formen part de la UE però tenen tractats entre els estats per garantir la lliure circulació de béns i serveis, baja, de comerç entre ells. Així mateix, també té acords de lliure circulació amb la UE, tot i no formar-ne part.



L'euro

Una altra amenaça és la sortida de l'Euro. És a dir, que si sortim d'Europa forçosament haurem d'abandonar l'euro com a moneda i crear-ne una de nova.Bé, és la mentida més grossa de totes. Perfectament podrem seguir utilitzant l'euro com a moneda tot i que no en podrem fabricar en un primer moment. Molts països europeus ja el fan servir (Mònaco, San Marino, Kosovo, Andorra...) i no són a la UE. Per altra banda països de la UE no estan a la zona euro: la Gran Bretanya, Dinamarca...







Ens interessa seguir a la Unió Europea?

Vista la situació actual, i com es pot desenvolupar posteriorment, potser la pregunta és una altra. Ens interessa seguir en una Unió Europea que impossa el neoliberalisme econòmic i les retallades de l'estat del benestar mentre limita el poder de decissió dels ciutadans i els estats? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada