divendres, 6 de setembre del 2013

No s'ha de dilatar el procés

L'entrevista que el president Mas va concedir ahir als Matins de Catalunya Ràdio, a menys d'una setmana de la Via Catalana, va caure com un gerro d'aigua freda per al procés sobiranista. 
La proposta inicial del president és que, si no s'aconsegueix dur a terme una consulta pactada amb l'Estat durant el proper any 2014, haurem d'esperar fins el 2016 per a unes possibles eleccions plebiscitàries un cop finalitzada la legislatura.
Posteriorment hem sapigut gràcies al diari Ara que Mas i Rajoy es van reunir "discretament" el 29 d'agost per parlar de la possibilitat de realitzar aquesta consulta. 
El mandat democràtic donat a CiU en les passades eleccions, i recolzat per ERC, és el de dur el país cap un procés d'autodeterminació, a ser possible amb una consulta democràtica, però sense descartar altres mecanismes. Com ja indica el primer informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional existeixen 5 vies per a dur a terme el procés mitjançant la legalitat espanyola vigent, per tant, no és necessari dur a terme estratègies dilatòries difícilment justificables.
Ara, aquells que pretenen frenar el procés, apaivagar-lo o, simplement, esperar que aquest es dilueixi justifiquen aquest nou termini en la necessitat de dotar-nos d'estructures d'estat eficients, començant per la hisenda pròpia. L'ordre és incorrecte i una péssima justificació, car, si l'estat espanyol no vol permetre la consulta, permetrà que Catalunya configuri estructures que permetrien la secessió per la via dels fets cosumats?

D'altra banda, el pacte de sostenibilitat subscrit entre ERC i CiU marca el 2014 com a any límit per a posar fi al procés, i no permet una dilatació d'aquest; qualsevol altre jugada hauria de suposar el trencament d'aquest pacte, amb la consegüent pèrdua de legitimitat del govern de CiU que, ara sí, es veuria abocat a convocar eleccions, o dur a terme pactes de dubtosa credibilitat i estabilitat que acabaria danyant encara més la credivilitat i la capacitat de Mas i CiU.

Així doncs, no existeix cap raó objectiva per dilatar el procés més enllà del 2014. A no ser que l'objectiu ocult de tot aquest moviment sigui, com alguns sospiten, deixar morir el procés. I això seria considerat com una traició, no als votants de CiU, si no al país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada